pátek 26. srpna 2016

Topný faktor tepelného čerpadla

Toto bezrozměrové číslo vypovídá o „účinnosti“ tepelného . Třídílný seriál článků podrobně popisuje teorii a metodiku vyhodnocení topného faktoru tepelného čerpadla. První díl je věnován teorii topného . Hranicemi hodnocení je samotná funkční jednotka tepelného čerpadla. Topný faktor je poměr topného výkonu k celkovému elektrickému .

Každý budoucí uživatel tepelného čerpadla se žene hlavně vysokým COP, obvykle vůbec nebere v úvahu ostatní faktory , které výrazným způsobem ovlivňují tzv. Je to poměr mezi vyrobeným teplem a spotřebovanou elektrickou energií. Rozdíl mezi energií dodanou a získanou udává takzvaný topný faktor.


U tepelných čerpadel se jeho hodnota pohybuje v poměru mezi dvěma a půl až čtyřmi . Motto: topný faktor tepelného čerpadla nemá zdaleka tak velký význam, jak se mu. Vzhledem k velmi vysokým účinnostem u tepelných čerpadel je vhodnější používat tzv. Na TZB-info lze dohledat článek Ing.


COP (Coefficient Of Performance).

O topném faktoru můžeme hovořit jako o ukazateli efektu tepelného čerpadla. Většinou se to uvádí jako účinnost, nebo topný faktor tepelného čerpadla COP. Dá se říci, že tato hodnota by měla mít podobný význam jako spotřeba paliva u . Pomocí těchto teplot můžeme také vypočítat hodnotu topného faktoru eTČ, který slouží k porovnání efektivity provozu jednotlivých tepelných čerpadel : . Se snižující se teplotou venkovního vzduchu však klesá topný výkon a tedy i topný faktor (účinnost). Tepelná čerpadla jsou proto doplněna druhým zdrojem tepla . Při rozhodování o tom, jaké tepelné čerpadlo si pořídíme, je nutné zvážit vedle jiného také výkon a topný faktor tepelného čerpadla.


Nespokojenost s tepelným čerpadlem (TČ) může mít víc příčin. TČ velmi vysoký topný faktor. Hlavními parametry tepelných čerpadel jsou tepelný výkon Φk a topný faktor COP. Používání tepelného čerpadla je. Základní pojem ve světě tepelných čerpadel.


Nejlépe lze charakterizovat provozní náklady tepelného čerpadla během celého otopného období pomocí údaje SCOP, což je průměrný sezónní topný faktor. Sezónní topný faktor (SCOP) je nejprůkaznějším měřítkem účinnosti tepelného . Navrhování a bilancování tepelných čerpadel. V cenících je u vzduch-voda A7W3 země-voda .

Dobrý den, záleží na typu TČ. Je dán poměrem mezi vyrobeným teplem a spotřebovanou energií. Při výběru toho správného tepelného čerpadla by vás měl rozhodně zajímat tzv. Víte, co přesně tento termín znamená? Tento systém má nejvyšší výkon i topný faktor.


Stručně řečeno - podzemní voda jako zdroj tepla pro tepelné čerpadlo je nejefektivnější. Není totiž jednoduché rozhodnout se, od kterého dodavatele a jaké čerpadlo je nejlepší. Velmi důležitý je topný faktor celého systému v období topné sezony, . Energie prostředí, geotermální energie, tepelná čerpadla.


Dodavatelé obvykle udávají topný faktor při různých teplotách vstupního a výstupního média.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky