úterý 22. května 2018

Stratosférický ozon

Stratosférický ozón je jedním z nejdůležitějších stopových plynů v atmosféře. Hraje velmi důležitou roli v radiační bilanci stratosféry a tím i . Ozon (z řeckého οζω, ozó, voním) racionální chemický název trikyslík je alotropní. Opakem životu prospěšného ozonu ve stratosféře je tzv. Ozonová_vrstva Archiv Podobné Ozonová vrstva je část stratosféry ve výšce až km nad zemským povrchem, v níž se nachází značně zvýšený poměr ozonu vůči běžnému dvouatomovému .

Ozon Oje modifikací kyslíku, jehož molekula je tvořena třemi atomy - na rozdíl od. V případě stratosférického i troposférického ozónu závisí jeho množství na rovnováze procesů, které ozón produkují s procesy, které ho v atmosféře ničí. Odpovědi na nejčastější otázky ohledně ozónu ve venkovním ovzduší: 1. Co je to škodlivý ozón a jak vzniká? Odp: Rozlišujeme stratosférický ozón – v ozónové . Je dôležitý prvok v ochrane života na Zemi vďaka tomu, že absorbuje značnú časť škodlivého ultrafialového slnečného žiarenia, známeho aj.


Slovník češtino-čeština on-line.

Pro život na Zemi je ozon zcela nepostradatelný. Tropické léto přineslo do Česka zvýšenou koncentraci ozonu v ovzduší, před nímž lékaři varují. Ozon ve stratosféře chrání Zemi před . Ve stratosféře ( stratosférický ozon ) absorbuje škodlivé ultrafialové záření a chrání život na Zemi před zhoubnými účinky biologicky aktivního ultrafialového záření . Ze změřených koncentrací je integrací počítán i celkový obsah ozonu v atmosféře a. Intenzivní výzkum ozonu v posledních desetiletích je podmíněn zápornými trendy stratosférického ozonu (tzv. ozonosféry) a růstu koncentrace . S pomocí obrázku Vrstvy ozónu v atmosféře rozhodněte, která vrstva zónu je pro . Směrem k pólům dochází opět k poklesu.


Vertikální rozdělení není rovnoměrné, asi ozónu je ve vysokých vrstvách atmosféry, tzv. Dělíme jej na troposférický a stratosférický. UV záření na zemský povrch, což negativně ovlivňuje zdraví lidí, kvalitu přírodního prostředí, . Ozón má schopnost narušovat . Koncentrace přízemního ozónu roste od . Některé ozon spotřebovávající reakce z těchto cyklů mají též ozon.


V různých částech stratosféry je koncentrace ozonu řízena různými katalytickými . Libuše Májková, Státní rostlinolékařská správa Opava.

It is produced continuously by the action of solar ULTRAVIOLET RAYS on oxygen in the stratosphere. Seznámení žáků s problematikou narušování ozonové vrstvy. Vo výške až km sa nachádza vrstva atmosféry so zvýšeným obsahom ozónu , pričom jeho koncentrácia je najvyššia v rozpätí až km nad Zemou.


Důvody spočívají v zásadě ve škodlivých účincích ultrafialového . Tento ozon však ubývá příčinou freonů a . Antarktická ozónová díra byla letos výjimečně slabá,“ komentoval to. Ten pomohl minimalizovat tvorbu polárních stratosférických mraků ve . Pokud UV paprsky projdou ozonovou dírou k . Největší vliv na průchod UV záření má stratosféra , která obsahuje ozón a dostala tak název ozónová vrstva. Množství UV záření pronikající atmosférou výrazně . Ve stratosféře se to projevilo naopak ochlazováním, což ozónu – zejména v polárních oblastech – nesvědčí.


O ozonu se někdy mluví jako o plynu dvou tváří. Tento plyn vzniká tak, že fotony slunečního záření způsobují . Pozitíva UV podieľa sa na tvorbe vitamínu D zlepšuje obranyschopnosť organizmu zlepšuje svalovú .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky