středa 28. prosince 2016

Ionizace plynu

Ionizací plynu vzniká ionizovaný plyn. Pro ionizaci se některé molekuly plynu rozštěpí na elektron a kladný iont. Plamen nebo záření jsou ionizátory, které . Obecně ionizace plynu se uskutečňuje např.


Archiv Tento způsob vedení elektřiny v plynech vysvětlil Joseph John Thomson a jeho žáci, zejména Ernst Rutherford.

Příčinou ionizace plynu může být vysoká teplota,. Lze ukázat, že plyn je možné ionizovat, tj. Elektrické vlastnosti ionizovaného plynu je možné měřit v ionizační komoře, což . Společně s ionizací plynu probíhá i děj opačný, tzv.


Srážková ionizace je proces, kdy dochází k uvolnění elektronu po srážce s částicí. Základní podmínkou, aby plyn vedl elektrický prou je rozštěpení elektricky neutrálních molekul na kladné ionty a záporné elektrony. Elektrický výboj v plynu , vedení elektřiny v plynech , ionizace.


Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.

K rozštěpení molekul je třeba dodat plynu nějakým způsobem tzv. Dále se práce zabývá vlivem aerosolových částic na koncentrace iontů a . Zřejmě tam došlo k ionizaci vzduchu, eventuálně k tvorbě metastabilních radikálů. Plyny v normálním stavu el. Změny vlastností plynů při ionizaci , 21. Elektrony bombardují molekuly reakčního plynu (nejčastěji methan).


Vznik iontů: ionizace molekul vzorku ion-molekulárními reakcemi. PÅi dostateŁnı silném zahÅívání se libovolná látka vypaÅí a zmıní se v plyn. Aby mohl plynem procházet elektrický prou musí v něm vzniknout dostatečný.


V případě a) je ionizace plynu vyvolávána ionizátory: ionizace zářením – ionizátorem různé druhy záření (UV, RTG, γ), tepelná ionizace – zahřátí plynu na. Příčina ionizace (plamen) = ionizátor (dodává elektronům energii nutnou k jejich odtržení). Aby se stal plyn vodivým, musí v něm vzniknout ionty. Jedním z činitelů vyvolávajících ionizaci plynu je radioaktivní záření.


Interakcí s molekulami plynu vytrhává . Komora je naplněna plynem, v němž jsou umístěny dvě elektrody, mezi nimiž je konstantní napětí. Dojde-li k ionizaci plynu zářením emitovaným zdrojem, .

Při dalším zvyšování teploty dochází k ionizaci plynu - plazma. Jestliže chceme použít ionizační účinky na detekci jaderného záření, je třeba poznat jednotlivé fáze ionizace plynu a zjistit závislost ionizačního proudu I na . Elektrické výboje vytvářejí různé formy ionizace plynů obsažených v okolním vzduchu. Při ionizaci vzniká turbulentní pohyb molekul, který je . Samostatný výboj – ionizační činidlo není nutné, ionty či elektrony jsou tak urychlené, že mají dost. Nutnou podmínkou pro vznik elektrického proudu v plynech je kromě zdroje elektrického napětí i . Vedení elektrického proudu v plynech.


Dochází ke srážkám elektronů s neutrálními molekulami plynu – ionizaci. Při dostatečné ionizaci zapálení výboje mezi katodou a anodou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky