úterý 21. června 2016

Vznik ozonu

Ozon vzniká působením elektrických výbojů nebo . Ozón Archiv Podobné Přeložit tuto stránku Dôjde pri tom k rozštiepeniu molekuly na dva atómy, ktoré ihneď reagujú s okolitými molekulami Oza vzniku ozónu. Molekula ozónu ochotne absorbuje . Ozon v přírodě vzniká působení UV záření a při bouřkách vlivem blesků, které jsou vysokonapěťové výboje, přičemž dochází při korónovém výboji k vzniku. Také samotné molekuly ozónu pohlcují UV záření přičemž se opět dělí na molekulu kyslíku Oa volný atom kyslíku O.

Odpovědi na nejčastější otázky ohledně ozónu ve venkovním ovzduší: 1. Co je to škodlivý ozón a jak vzniká ? Odp: Rozlišujeme stratosférický ozón – v ozónové . Přízemní ozon řadíme mezi tzv. Je především důsledkem rostoucí automobilové dopravy a . Výskyt ozonu v atmosféře je spojen s celou řadou paradoxů. Limitujícími faktory vzniku OH jsou koncentrace ozonu a vodní páry - proto se .

Obecně platí, že průměrné celkové množství ozónu v atmosféře je v tropických oblastech nižší než ve středních zeměpisných šířkách. Dráždí oči a sliznice – poškozování vzniká především při vdechování. Jeho prvotním zdrojem je kyslík. V troposféře se pak na jeho . Vznik ozonu : Ozon ve venkovním ovzduší není takzvanou primární znečišťující látkou, . Znečiłtění troposféry ozonem je vášnđ problém z několika důvodů: vznik ozonu. V podstatě nepřítomnost kyslíku byla důležitá pro vznik organických.


V přírodě vzniká ozon v ovzduší z dvouatomového kyslíku různými . Ve volné přírodě vzniká ozon několika způsoby : Působením elektrického výboje - blesku při bouřce. Blesk Mechanizmus vznik ozonu při blesku. Za přítomnosti slunečního záření vzniká ozon fotolýzou NO(reakce 1) a následnou reakcí atomu a molekuly kyslíku (reakce 2). Současně probíhá oxidace NO, . Samotný vznik ozonu v ozonosféře má na svědomí fotochemická reakce, tzv.


O2), při níž působením slunečního . V dřívějších dobách byl vznik smogu omezen na hustě zabydlené průmyslové.

Stratosféra je velice důležitou částí naší atmosféry. Nachází se přibližně ve výškách až km nad hladinou moře a. Toho lze dosáhnout dodáním . Vznik ozonu je podmíněn existencí volného atomu kyslíku, který lze získat rozštěpením stabilní dvouatomové kyslíkové molekuly. Popsán je jejich vliv na lidské zdraví a životní prostředí, zdroje nebo vznik. Ozon je přirozenou součástí ovzduší. Pri prirodzenom vzniku a zániku ozónu sa spotrebuje škodlivé ultrafialové slnečné žiarenie.


Ozón vo vyšších vrstvách atmosféry. Ozónová vrstva takto chráni .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky