středa 13. září 2017

Využití sluneční energie

Sluneční energie (sluneční záření, solární radiace) představuje drtivou většinu. Jiný způsob využití sluneční energie je nikoli přijímat ji plošně, ale pomocí . Formy využití solární energie v praxi rozdělujeme do dvou základních skupin: 1. Pasivní využití - jedná se o principy tzv. Solární energii lze využívat i jiným způsobem, její jednoduchou přeměnou na energii tepelnou.


Díky solárním (termickým) kolektorům tak můžeme ohřívat vodu.

O problematice meto forem a techniky k využívání sluneční energie ve . My se však budeme dále zabývat oblastí využití sluneční energii v malém měřítku na úrovni rodinného, případně bytového domu či malé firmy (provozovny), a to . Problematikou pasivního využití sluneční energie k vytápění, případně k chlazení budov se zabývá zvláštní obor, nazývaný solární architektura. Způsoby využití slunečního záření. Tabulka 7: Základní údaje o energetické bilanci využití solární energie.


Tato energie je podmínkou vzniku, zachování a vývoje života na naší planetě. Lidé dokážou z této energie využít jen nepatrné množství. Využíváme veškeré možnosti, které dává sluneční energie k přeměně na teplo. Zároveň se zabýváme i využitím sluneční energie pro přeměnu na elektrickou .

Vhodně navržená stínící technika vytváří optimální prostředí z hlediska světelných a tepelných . Při využívání sluneční energie narážíme na dva problémy: skladovatelnost a účinnost. Solární neboli sluneční energie patří k obnovitelným zdrojům energie, podobně jako biomasa, větrná nebo vodní energie. To vám povíme v dalším díle seriálu o solární energii. Význam a využití sluneční energie.


Při průchodu atmosférou je sluneční . Téměř všechna energie na Zemi pochází ze Slunce. Klíčová slova: obnovitelné zdroje, solární energie, fotovoltaika, princip solární energie,. POULEK, V: Zdroje a využití energie.


VYUŽITÍ ENERGIE SLUNEČNÍHO ZÁŘENÍ. Slunce vyzáří na Zemi celosvětovou roční potřebu energie přibližně během tří hodin. Se slunečním zářením jsou spojeny.


V domácnosti může posloužit k ohřevu vody, vytápění nebo výrobě. Smysluplné využívání slunce je . Hradišťská firma vlastní největší solární elektrárny v republice. UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Svého času největší tuzemská solární elektrárna v Opatově na Svitavsku . Přenos tepla ze solárních kolektorů je ideálním způsobem využití sluneční energie.


Možnosti využití solární energie můžeme v zásadě rozdělit na pasivní a aktivní.

Teplo ze slunce pohlcuje plochý povrch a přenáší se do kapaliny, která se . Jednou z možností využití sluneční energie pro výrobu elektřiny jsou fotovoltaické články, které přeměňují světelnou energii na elektrickou přímo. Téměř veškerá energie, kterou na Zemi máme, pochází ze slunečního záření. Slunce je tudíž nejpřirozenějším a nejekologičtějším . Pod solární energií si představíme fotovoltaické elektrárny a střešní panely. Shůry dostáváme sluneční energii zcela zdarma. Díky energii ze slunce můžeme v domácnosti ohřívat vodu, svítit, nabíjet . Využití je ale mnohem pestřejší.


Sériovým propojením více článků získáme napětí, které je již . Její využití nemá žádné negativní dopady na životní prostředí. Množství využitelné energie závisí .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky