středa 30. září 2015

Místní ztráty v potrubí

Redukce - zúžení plynulé, 50. Spojení potrubí přírubovým spojem, 05. Součástí některých v současné době vyráběných potrubních systémů jsou tvarovky, jejichž konstrukční řešení způsobuje velkou tlakovou ztrátu.


Místní ztráta náhlým rozšířením potrubí ( Bordova ztráta ). Odvození na základě věty o hybnosti a Bernoulliho rovnice gv g2.

Z uvedených vztahů, lze odvodit vztah pro výpočet . Ustálené tlakové proudění vody v potrubí. ZTRÁTY PŘI PROUDĚNÍ POTRUBÍM. Jistá část potrubí rozvodného systému vody . Klíčová slova: Délkové třecí ztráty v potrubí. Vztahy pro výpočet součinitele tření.


Nikuradseho a Moodyho diagram. Určení číselných koeficientů pomocí Gauss- .

Výpočet potrubní ztráty třením. Geometrie a charakteristiky potrubí. Při transportu materiálu v potrubí je nutné dodržet následující. Pro přesný výpočet tlakových ztrát vzduchotechnické potrubní sítě je nutné znát. Součinitel místní ztráty je možné určit experimentálně měřením, nebo s . Příklad výpočtu místních tlakových ztrát ve vzduchotechnickém potrubí a porovnání vlivu různých typů tvarového provedení a zadání.


Za součinitel tření a průměr se . Autor se snaží upozornit na přehlíženou místní ztrátu na vnitřním svalku do potrubí u plastových potrubních rozvodů sva- řovaných metodou „na tupo“. Je zde také objasněn termín ekvivalentní délka potrubí. Praktická část se zabývá srovnáním velikostí tlakových ztrát. Tento studijní text vznikl v rámci projektu ESF Nové formy výuky s podporou ICT, reg. Ztráty v potrubí – místní ztráty.


Odhadněte oběmový průtok, které je potrubí schopno poskytnout při teplotě . Závisí na Reynoldsově čísle e. R , druhu ztráty , drsnosti potrubí a rozložení rychlosti při proudění. Určuje se měřením na zkušebnách. Další ztráty vznikají při deformaci rychlostního pole v důsledku změny profi lu potrubí , změny směru ap.

Délka potrubí je mnohonásobně delší než jeho příčné rozměry. Jednorozměrné proudění potrubím - rovnice kontinuity. Tlaková ztráta vyvolaná místními odpory. Kvůli masivním ztrátám vody z potrubí podezíralo dlouho vedení radnice ve Velkých Kuněticích na Jesenicku místní obyvatele. Potrubí z materiálu PE 1RC o rozměrové řadě SDR má.


Celkové ztráta hz se počítá podle vztahu: kde l je součinitel tření, L délka . Pohyb kapaliny v potrubí může být laminární (vrstvové proudění) nebo turbulentní. Při určení délkové tepelné ztráty potrubí pro rovnici (4) není ve vðpočtu zahrnut . Součinitele tlakových ztrát místních odporů pro fitinky IVAR PRESS. Velikost ztráty třením proudící kapaliny o stěnu potrubí závisí na druhu proudění.


Abstract: V mé diplomové práci jsem se zabýval laboratorním měřením a numerickým modelováním místních ztrát na tvarovkách potrubí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky