čtvrtek 4. února 2016

Klima podnebí

Podnebí neboli klima je dlouhodobý stav počasí, podmíněný energetickou bilancí , cirkulací atmosféry, charakterem aktivního povrchu a dnes i člověkem. Solární elektrárny nejsou v současnosti ničím neobvyklým. Málokdo ale ví, že jednu z největších fotovoltaických elektráren na světě využívá španělský výrobce.


Klima ( podnebí ) je dlouhodobý charakteristický režim počasí podmíněný energetickou bilancí, cirkulací atmosféry, charakterem aktivního povrchu a lidskou . Podnebí ( klima ) je dlouhodobý režim počasí v určité oblasti, které se vytváří pomocí klimatvorných činitelů. Počasí označuje současný stav všech atmosférických podmínek v daném místě a čase.

Můžeme ho popsat pomocí řady veličin, jako jsou teplota a tlak vzduchu, . Relativní stabilitu podnebí na Zemi působí řada mechanismů negativních zpětných vazeb v. Klima na Zemi se v minulosti značně měnilo. Jakýsi průměrný stav zjištěný pozorováním a měřením za dlouhé časové období, obvykle několika desítek let. Klasifikovat klima , tedy vymezit jeho základní typy, je obtížný úkol. Proto ani dnes neexistuje klasifikace, která by byla zcela vyhovující a všeobecně uznávaná. Počasí je na rozdíl od podnebí jedním jedinečným stavem atmosféry.


Přejít na Podmínky a jevy utvářející klima Austrálie - Obr.

Tlakové útvary a jevy utvářející klima Austrálie (s výjimkou polohy a tvaru). Změny probíhají v dlouhodobých časových úsecích. Studiem podnebí se zabývá klimatologie. Rekonstrukce klimatu v České republice. Při rekonstruování klimatu na území České republiky nesmíme zapomenout na vývoj kontinentů na . Zdá se, že vcházíme do bezprecedentního období extrémního počasí, poznamenaného přírodními katastrofami ohromných rozměrů: smrtelná sucha, masivní . Celkový ráz podnebí se nachází na rozhraní mezi kontinentálním a oceánským podnebím , kdy se projevují malé roční výkyvy teplot a . V Sýrii je klima ovlivňováno Středozemním mořem.


Jsou zde dvě klimatická pásma, nad pobřežím je středomořské podnebí s dlouhými horkými a . Faktory ovlivňující české klima ( podnebí ). Období sucha od června do září a léto, období dešťů trvá od listopadu do března. Pobřežní a nížinné oblasti mají teplé a vlhké klima. O rázu podnebí daného místa rozhodují faktory, které lze rozdělit do dvou skupin.


Zjednodušeně můžeme říci, že klima ( podnebí ) je typický režim počasí za několik desetiletí. K jeho popisu používáme průměry teploty vzduchu, atmosférických . Podnebí v Africe: - Připomeň si, co je to počasí: - Připomeň si, co je to podnebí : - Vyjmenuj podnebí : _subtropický. Přitom slovo klima označuje jen dlouhodobý stav počasí.

Slovo klima můžeme v češtině nahradit i slovem podnebí a to už je nám trochu bližší, . Středomořské klima : Zasahuje do ve všech pobřežních oblastí Itálie, s výjimkou severovýchodní části, která spadá do vlhkého subtropického podnebí. Bylo vědecky prokázáno, že podnebí má přímý vliv na naše emoce. Jasná obloha a málo deště je příznivé klima pro slunečné dny s mnoha hodin světla.


Francie má mírné a příjemné podnebí. Země se dělí na čtyři klimatické zóny: Oceánské podnebí (západ): průměrné srážky rozložené do velkého počtu .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky